Dichtbij ‘LemelerLust’ ligt kasteel ‘het Nijenhuis’ in Heino. Hierin is een deel van de collectie van museum ‘de Fundatie’ te bezichtigen. Naast de vaste collectie zijn er wisselende tentoonstellingen en er is een prachtige beeldentuin. Het museum heeft een mooi café, dat ook toegankelijk is voor passanten, dus een mooie stop tijdens een wandeling of fietstocht. Een leuke wetenswaardigheid is overigens dat de film van Harry Mulisch’ meesterwerk ‘de Ontdekking van de Hemel’ hier is gedraaid. Mulisch schreef het boek op het nabijgelegen Landgoed Hoenlo in Olst. 

Salland is rijk aan havezaten, kastelen en landgoederen. Sommige zijn slechts enkele dagen per jaar opengesteld voor publiek, anderen zijn het hele jaar door toegankelijk.

Er zijn in Salland verschillende kunstfietsroutes, zoals lang de Vecht (in ons huis ligt het boek ‘Kunstwegen’ ter inzage) en de route ‘Kunst van hier tot Ginder’ in het buitengebied van Deventer (Okkenbroek).

Aan de Wissinkweg nabij Mariënheem is op de muur van de stal een 45 meter lange en 4 meter hoge‘schuurschildering’ te zien, het zogenaamde ‘Panorama Salland’. De variëteit aan landschappen trekken hier aan je oog voorbij, maar zijn zo natuurlijk dat je er bijna overheen zou kijken.

In Wijhe vind je in de uit 1703 daterende molen ‘Galerie Brasserie 1703’ vinden. Hier zijn wisselende exposities en kun je dus ook culinair genieten.

Verder zijn er regelmatig culturele activiteiten, zoals in de ‘School van Frieswijk’ in Schalkhaar bij Deventer.

In de vele dorpen van Salland worden in de zomermaanden feestweken gehouden. Die in het naburige Luttenberg is ‘wereldberoemd’ vanwege het ‘zwientjietikken’.