Op circa 17 kilometer ligt Zwolle en op minder dan 30 kilometer Deventer. Beide historische Hanzesteden liggen aan de IJssel en hebben elk een heel eigen karakter.

Zwolle heeft een middeleeuws centrum met prachtige gevels, een verdedigingsmuur met torens en er is nog een oude stadspoort bewaard gebleven, de ‘Sassenpoort’. De stad wordt omzoomd door een stervormige stadsgracht. Vanwege het rijke handelsverleden zijn er nog prachtige koopmanshuizen te bewonderen.

De stad heeft een mooi winkelbestand. Slenter door kleine straatjes (zoals de Luttekestraat, Sassenstraat, Melkmarkt,  Assendorperstraat en Thorbeckegracht ) waar zich bijzondere winkeltjes bevinden. Op vrijdagochtend en zaterdag is het marktdag in Zwolle.

Zwolle heeft verschillende musea, waaronder het Stedelijk Museum en onlangs heropende Museum ‘de Fundatie’. Dit laatste museum heeft overigens een ‘dependance’ in Heino in het ‘Nijenhuis’, op fietsafstand van ons huis.

Last-but-not least zijn er een aantal goede restaurants, waaronder het fameuze restaurant ‘De Librije’.

Deventer ligt zuidelijker aan de IJssel en heeft een Bourgondische sfeer. Ook Deventer was een prominente Hanzestad en is daardoor rijk aan historische gebouwen.

De stad heeft een rijk cultureel leven en kent verschillende jaarlijks terugkerende evenementen, zoals het theaterfestival ‘Deventer op Stelten’, de Boekenmarkt, het Dickens festijn, de Zomerkermis. In de zomermaanden is er wekelijks een brocantemarkt. Op de website van VVV Deventer is een actuele agenda te vinden.

Opvallend in Deventer zijn de vele kunstgaleries en boekwinkeltjes/antiquariaten.

In de zomer mag een bezoekje aan de grote Italiaanse IJssalon Talamini niet ontbreken.

Kleinere stadjes in de omgeving zijn Ommen, Dalfsen, Raalte en Kampen.

De foto op deze pagina van Museum 'de Fundatie' is van Pedro Sluiter. Dank aan Museum 'de Fundatie' voor het gebruik ervan.